Op Het Westeraam maak je in de onderbouw kennis met praktijkvakken. Je kunt dus al onderzoeken wat je leuk vindt. In het tweede leerjaar ga je een stapje verder en ga je je verdiepen in de profielen. Een profiel is de richting waarin je examen doet. Aan het einde van het tweede jaar kies je de richting die bij jou past.
Op Het Westeraam heb je keuze uit drie profielen:
- Economie & Ondernemen (E&O)
- Groen
- Zorg & Welzijn (Z&W)
Keuze maken
Dit schooljaar starten we met het vak Leefstijl. We werken in dat vak met projecten. Je gaat kennis maken met de profielen Economie & Ondernemen, Groen en Zorg & Welzijn. Met andere woorden, je gaat lekker aan de slag met elkaar! Tijdens deze lessen kun jij kijken wat de verschillende profielen inhouden. Hierdoor kun je in leerjaar 2 een goede profielkeuze maken. Natuurlijk wordt bij het maken van een keuze alles nog eens heel goed uitgelegd. Je ouders worden hierbij betrokken.
Jouw Examenrichting
Het profiel dat je kiest, is de richting waarin je examen doet. Je krijgt per week een aantal uren les in je profielvak. Hierbij volg je algemene vakken en een aantal beroepsgerichte keuzevakken.
Economie & Ondernemen (E&O)
Het profiel Economie & Ondernemen is het profiel dat gaat over het werken als secretarieel of administratief medewerker, bij het runnen van een bedrijf, het werken in de verkoop of in de logistiek. Samenwerken met en voor andere mensen. Ben je creatief, geef je niet snel op, kun je goed rekenen, je schoolwerkzaamheden organiseren, luisteren en vind je het leuk om met de computer te werken en werkstukken te maken, niet bang om flink aan te pakken? Dan is dit profiel misschien wel iets voor jou.
Het profiel Economie & Ondernemen bestaat uit 4 modules:
- Secretarieel (BBL, KBL & GL)
- Administratie (BBL & KBL)
- Commercieel (BBL, KBL & GL)
- Logistiek (BBL & KBL)
In deze modules leer je over het werken bij een receptie of als secretaresse, over het verwerken van financiële cijfers en het bijhouden van een een
voudige boekhouding. Ook leer je alles over de verkoop van goederen en diensten en het presenteren van die goederen. Je voert verkoopgesprekken en gaat werken met een kassa. Je leert over goederenstromen in magazijnen en distributiecentra.
Een groot deel van de opdrachten maak je op de computer en daarnaast leer je in de praktijk tijdens praktijklessen, bedrijfsbezoeken en tijdens je stagedagen in een van onze 600 leerwerkplekken.
Omdat de computer niet meer weg te denken is uit ons leven, besteden we veel aandacht aan algemene computervaardigheden.
Zoals je kunt lezen is Economie & Ondernemen een breed profiel waarbij je later allerlei kanten uit kunt. Van werken in de verkoop, starten van een bedrijf, horeca, kantoor, logistieke wereld, als administrateur of in de marketing. Het kan allemaal met het profiel Economie en Ondernemen!
Groen
Het profiel Groen is het profiel dat je voorbereidt op een hele brede bedrijfstak. Het is een brede oriëntatie op de groene sector met veel aandacht voor natuur en milieu. Houd je hiervan? Dan past het Groene profiel misschien wel bij jou!
Het profiel Groen bestaat uit vier modules:
- Groene productie (BBL & KBL)
- Tussen productie en verkoop (BBL, KBL & GL)
- Groene vormgeving en verkoop (BBL & KBL)
- Vergroening stedelijke omgeving (BBL, KBL & GL)
In deze modules maak je in brede zin met de groene wereld. Je leert over productiedieren, het kweken van bloemen en het werken in de levensmiddelenindustrie. Daarnaast is er veel aandacht voor zaken als gezelschapsdieren, de groene omgeving en duurzaam en verantwoord leven. Als je creatief bent kun je je uitleven tijdens het bloemschikken of bij onderdelen als vormgeving en styling.
Deze modules bestaan uit veel praktijklessen. Op Het Westeraam hebben we een modern ingerichte plantenkas met geautomatiseerde klimaatsystemen. Ook kun je buiten werken in een tuinachtige omgeving waar je je eigen tuin kunt creëren en waar je kunt oefenen om een bestrating te leggen. Verder heeft de school een groot aantal dieren om te oefenen in het verzorgen en hanteren van (huis)dieren. Voor de grotere dieren kun je terecht bij de bedrijven in de omgeving.
Je werkt dus vaak praktisch, maar ook de theorie is natuurlijk belangrijk. Je werkt met een volledig digitale methode die je ook thuis kunt gebruiken.
Het is een veelomvattend profiel met praktijk en leuke theorie. Alles vanuit de gedachte “Groen moet je doen”.
Zorg & Welzijn (Z&W)
Het profiel Zorg & Welzijn is het profiel dat gaat over het werken met en voor andere mensen. Sta je graag voor anderen klaar, heb je geduld, kun je goed luisteren en ben je niet bang om flink aan te pakken? Dan is dit profiel misschien wel iets voor jou. Je leert van alles over kinde
ren, ouderen, jongeren en mensen met een beperking.
Het profiel Zorg & Welzijn bestaat uit 4 modules:
- Mens en Gezondheid (BBL & KBL)
- Mens en Omgeving (BBL & KBL)
- Mens en Activiteit (BBL, KBL & GL)
- Mens en Zorg (BBL, KBL & GL)
In deze modules leer je over gezonde voeding en je gaat werken in de keuken. Je leert over een schone woonomgeving, je gaat activiteiten organiseren en je leert hoe je mensen kunt helpen.
Zorg & Welzijn is een breed profiel waarbij je later nog alle kanten uit kunt. Van werken in de zorg, horeca, toerisme, uiterlijke verzorging of in de kinderopvang. Het kan allemaal met het profiel Zorg & Welzijn.
Keuzevakken
In leerjaar 3 en 4 krijg je naast je profiellessen ook beroepsgerichte keuzevakken. De BBL en KBL volgen 4 keuzevakken voor hun examenprogramma. De GL volgt 2 keuzevakken. Deze keuzevakken gaan over een onderdeel van een profiel waar je dieper op de stof ingaat. Denk aan het keuzevak bloemschikken of ondernemen. Ook zijn er keuzevakken voor werken in de uiterlijke verzorging, banketbakkerij en mode & design. En de webshop, waarbij je een eigen webwinkel gaat runnen! Op Het Westeraam vinden we het belangrijk dat je echt kunt kiezen uit de aangeboden keuzevakken. Het maakt daarbij niet uit welk profiel je volgt. Heel fijn dus, want wij vinden het belangrijk dat je je breed kunt oriënteren. En dat je kunt ontdekken wat bij je past.