Leerlingen / Inschrijven op MBO

Op onze school haal je als het allemaal goed gaat het diploma. Met dat diploma kan je naar het MBO. Op het MBO leer je verder om bijvoorbeeld bakker, schoonheidsspecialiste of onderwijsassistente te worden.

Hoe moet ik kiezen?

Er zijn verschillende mensen om je heen die je gaan helpen bij het kiezen. Jouw ouders zijn heel belangrijk. Met hen ga je naar bijvoorbeeld open dagen en/of de scholenmarkt.

Op school zijn je mentor en de decaan degenen die jou begeleiden bij het kiezen voor een vervolgopleiding.

Om je te helpen kiezen doorlopen we een aantal stappen en hebben we een aantal hulpmiddelen. Wij gebruiken bijvoorbeeld de website Qompas. In deze website maak je 4 jaar lang opdrachten die uiteindelijk leiden tot een keuze voor een vervolgopleiding. In leerjaar 3 mag je  twee MBO-opleidingen kiezen waarbij je dan een halve dag meeloopt om je zo een beeld te vormen van die opleidingen. In leerjaar 4 mag  je dit nog een keer doen.

Hoe meld ik mij aan?

Om je op het MBO aan te melden volg je volgende de 5 stappen:

  1. Aanmelden
  2. Papierwerk invullen
  3. Testen, opdrachten e.d.
  4. Intakegesprek
  5. Inschrijving

Meer informatie over inschrijven in het MBO vind je op http://www.lerenderegioarnhem.nl/

Hulp bij het kiezen

De onderstaande links kunnen je wat steun bieden bij het kiezen voor een vervolgopleiding. Er wordt op deze sites onder andere gekeken naar of er banen zijn na je opleiding.

 

https://www.kiesmbo.nl/

www.beroepeninbeeld.nl

www.kansopwerk.nl

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/aanmelden-en-toelaten-mbo

OV-Kaart

De meesten van jullie, we hopen allemaal, zullen volgend jaar starten op een MBO en hebben dan recht op een OV-vervoersbewijs. Om deze  aan te kunnen vragen heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt enkele weken en het OV-vervoersbewijs ook nog een week.

De MBO’s raden de examenleerlingen daarom aan om dit schooljaar alvast een DigiD aan te vragen zodat men in augustus/september meteen het OV-vervoersbewijs aan kan vragen.

Wacht je tot na de vakantie, dan loopt je het risico dat je de eerste maand niet gratis kan reizen.